duminică, 15 decembrie 2013

Melci cu nuca




Incet, incet ne pregatim de Craciun.... cu ceva dulce, normal.  :-)


  • Avem nevoie de:

- 500 g faina
- 250 ml apa calduta
- 5 linguri miere
- 25 g unt
- 1 plic drojdie uscata (7 g)
- 300 g miez de nuca
- 200 g zahar
- 1 ou pentru uns


  • Cum procedam:

- mierea se dizolva in laptele caldut, se adauga untul topit si faina amestecata cu drojdia
- se framanta pana se obtine un aluat usor elastic, ca plastilina
- aluatul obtinut se lasa la crescut, undeva la cald, pana isi dubleaza volumul
- se intinde o foaie pe care asezam amestecul de nuca macinata cu zahar, acoperind intreaga foaie
- rulam foarte strans aluatul, iar la final taiem rulouri mai grosute, pe care le punem in picioare intr-o tava cu hartie de copt si le mai lasam 20-30 min la crescut
- ungem rulourile din tava cu un amestec de ou si putin lapte
- punem tava la cuptor pana cand melcii se rumenesc frumos
- cand sunt gata, scoatem tava din cuptor si punem peste fiecare melc sirop facut din apa si zahar, pe care il faceti cat de dulce doriti.









Sunt foarte gustosi! Mersi, Vio!

Pofta mare sa aveti!

sâmbătă, 14 decembrie 2013

Pariziene cu dulceata



  • Pentru aluat, avem nevoie de:

- 500 g faina
- 100 g zahar
-50 g unt
- 2 lingurite miere
- 150 ml lapte
- 2 oua
- 4 linguri ulei
- 1 plic drojdie uscata (7 g)
- sare
- esenta

  • Cum procedam:

- in mod normal, se face o maia din 100 g faina, drojdia si mierea toate dizolvate in putin lapte cald, care se omogenizeaza bine si se lasa la crescut. Eu am amestecat ingredientele pentru aluat, trecand peste aceasta etapa.
- am amestecat ouale, zaharul, untul topit, uleiul, esenta, laptele, mierea si, treptat, faina amestecata cu drojdia. Se framanta totul si se obtine un aluat elastic care se lasa la crescut pentru aproximativ 1 ora, pana isi dubleaza volumul.
- aluatul se imparte apoi in 9 bilute, fiecare dintre ele intinsa sub forma de dreptunghi. Se traseaza o linie la mijloc: pe una dintre jumatati se pune dulceata, iar cealalta jumatate se taie in fasii subtiri.
- rulam partea pe care am pus dulceata, in asa fel incat fasiile vor fi infasurate deasupra rulourilor.
- parizienele astfel formate se lasa in tava la crescut, apoi se ung cu ou si se dau la cuptor, pana se rumenesc frumos.
- se pot umple cu orice doriti.

Pofta mare!