miercuri, 22 septembrie 2010

Ciorba de perisoare




  • Pentru ciorba avem nevoie de:
- o ceapa mai mare
- 2 ardei grasi
- 2 rosii
- 3 cartofi
- o legatura patrunjel
- sare
- bors
- pasta tomate

  • Pentru perisoare avem nevoie de:
- carne tocata (eu am folosit de pui, cam 1/2 kg)
- 1/2-1 cana orez
- 2 oua
- o legatura marar
- sare
- piper

  • Cum procedam:
- taiem marunt ceapa si o punem la fiert, intr-o oala, alaturi de legume. Adaugam si o parte din patrunjel, condimentam cu sare si lasam totul la fiert.
- pregatim perisoarele, amestecand carnea cu orezul, ouale, mararul, sarea si piperul
- in momentul in care legumele sunt aproape fierte adaugam perisoarele in oala si le lasam la fiert
- cartofii se adauga si ei dupa ce perisoarele sunt fierte. Punem si putina pasta de tomate, pentru culoare.
- se adauga borsul, se adauga restul de patrunjel si o putem servi simpla sau cu smantana

Pofta mare!

marți, 14 septembrie 2010

Prajitura Miracol
























O prajitura absolut delicioasa si foarte usor de facut.

  • Avem nevoie de:
- 80-100 g unt topit sau ulei
- 400 g biscuiti digestivi
- 200 g ciocolata cu lapte
- 200 g nuca
- 500 g lapte dulce condensat sau lapte normal indulcit cu 5-6 linguri de zahar pudra/vanilat

  • Cum procedam:
- toate ingredientele de mai sus se maruntesc la robot, insa nu foarte fin
- se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se pune peste ea untul topit sau uleiul
- alternativ se adauga cate un strat de biscuiti (pentru primul strat eu am folosit jumatate sin cantitatea de biscuiti), un strat de ciocolata maruntita, iar un strat de biscuiti (puteti inlocui acest strat cu altceva: nuca de cocos, alune, sau ce va place) si deasupra nuca macinata
- peste toatea aceste straturi se adauga uniform laptele condensat
- se pune tava la cuptor pentru aproximativ 30 min, la foc potrivit
- se lasa sa se raceasca si apoi se portioneaza

Este foarte gustoasa!






Sa aveti pofta!

Supa de varza cu galuste



  • Pentru supa, avem nevoie de:
- o ceapa medie
- o bucata varza
- 1 morcov
- sare
- boia de ardei iute
- cimbru
- o legatura patrunjel
- pasta tomate


  • Pentru galuste, avem nevoie de:
- 2 oua
- 2 linguri ulei
- gris
- supa
- sare
- piper


  • Cum procedam:
- taiem ceapa marunt si o punem la calit intr-o oala, cu putin ulei
- dam morcovul prin razatoare, tocam varza fideluta, o frecam cu putina sare si le punem la calit peste ceapa
- adaugam pasta de tomate si apa, cat sa cuprinda totul, adaugam o parte din patrunjel, condimentam cu sare, boia si cimbru si lasam la fiert
- intre timp pregatim galustele din: cele 2 oua, pe care le frecam cu putin ulei, supa din oala si gris pana obtinem o compozitie de consistenta unei smantani mai groase
- in momentul in care varza este fiarta adaugam galustele, cu o lingura. Lasam sa fiarba pana acestea se ridica la suprafata oalei, mai turnam o cana de apa rece peste ele, pentru a le fragezi, oprim focul, adaugam restul de patrunjel si....


Pofta mare!... este chiar delicioasa.

duminică, 12 septembrie 2010

Rasturnata cu prune








  • Pentru blat avem nevoie de:
- 4 oua
- 6 linguri zahar
- 6 linguri faina
- jumate plic praf de copt
- esenta (rom sau vanilie)

  • Pentru partea de deasupra:
- prune (jumatate-1 kg)
- zahar 1/2 sau 1 cana (eu am pus 1 cana si a fost ok)

  • Cum procedam:
- spalam prunele, le taiem cubulete si le amestecam cu zaharul din cana. Prunele cu zaharul le punem intr-o tava unsa cu putin ulei si le dam la cuptor pentru 30 min, la foc potrivit. Eu am avut o tava cam maricica si nu a iesit blatul prea gros, deci e bine ca tava sa nu fie prea mare.
- separam albusurile de galbenusuri, pe acestea din urma amestecandu-le cu ingredientele pentru blat: zaharul, faina, esenta si praful de copt.
- batem albusurile spuma si le adaugam peste galbenusuri
- dupa cele 30 min la cuptor, adaugam peste prune aceasta compozitie si mai lasam totul la cuptor pentru inca 30-35 min. Important e sa treaca si testul scobitorii.
- scoatem tava din cuptor si dupa 5 min rasturnam, cu grija, prajitura pe un platou
- se lasa sa se raceasca si apoi se portioneaza




Pofta mare!

miercuri, 8 septembrie 2010

Leapsa: Ce condimente, mirodenii exista in casa ta?

         Multumesc Irinei ca s-a gandit la mine. Am sa incerc sa raspund, desi nu mi-am mai aprovizionat de ceva timp camara. :-)

Momentan, am in casa:
- delikat
- piper
- cimbru
- oregano
- busuioc
- usturoi granulat
- scortisoara
- boia de ardei dulce si iute
- frunze de dafin

Negresa cu bezea


  • Avem nevoie de:
- 5 oua
- 2 cani zahar
- 1/2 cana ulei
- 1 cana lapte
- 2 cani faina
- 2 linguri cacao
- 1 pliculet amoniac
- esenta

  • Cum procedam:
- se separa albusurile de galbenusuri
- galbenusurile se amesteca cu 1 cana zahar, cu laptele, uleiul, faina, cacao, amoniacul si esenta. Se omogenizeaza bine si se pune aceasta compozitie intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, sau cu hartie de copt. Tava se lasa la cuptor pentru aproximativ 30 min, la foc potrivit.
- albusurile se mixeaza cu cealalta cana de zahar, pana se obtine o spuma tare. Se pune deasupra in tava si se mai lasa la cuptor pentru aproximativ 5-10 min, pana se face bezeua.
- se lasa la racit si apoi se portioneaza

Pofta mare!

sâmbătă, 4 septembrie 2010

Orez sarbesc


  • Avem nevoie de:
- 1 cana orez
- o ceapa medie
- o cutie ciuperci
- o bucata piept de pui
- pasta de tomate
- o legatura marar
- sare
- piper
- oregano
- busuioc

  • Cum procedam:
- pieptul de pui il punem la fiert in apa cu putina sare si apoi il taiem cubulete
- taiem ceapa si o punem la calit in putin ulei
- adaugam ciupercile taiate, lasandu-le si pe ele putin sa se caleasca
- adaugam pasta de tomate si putina apa. Tot acum punem orezul: o cana de orez si 4 cani de apa, in mod normal (eu pun 5 pentru a fi putin mai zemos). Condimentam cu sare, piper, oregano, busuioc, dupa gust si marar.
- lasam la fiert si, dupa aproximativ 15 min, adaugam si puiul
- este totul gata atunci cand orezul este fiert si apa a scazut, atat cat sa fie pe gustul nostru.


Pofta mare!

miercuri, 1 septembrie 2010

Rulada cu gem




  • Avem nevoie de:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 5 linguri faina
- 1 plic zahar vanilat
- esenta vanilie
- gem (eu am pus de visine)

  • Cum procedam:
- se separa albusurile de galbenusuri
- galbenusurile se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat si esenta
- albusurile se bat spuma cu putin zahar si se adauga galbenusurilor
- se adauga si faina si se omogenizeaza bina
- intr-o tava (de preferat sa nu fie prea mica, caci va iesi blatul gros si va fi imposibil sa-l rulati) tapetata cu hartie de copt, se pune compozitia si se da la cuptor pentru aproximativ 15 min, la foc potrivit. Se poate face si testul scobitorii.
- se scoate blatul din cuptor, cu tot cu hartia de copt, se aseaza gem (de care preferati) peste tot blatul si apoi se ruleaza cu grija, sa nu se rupa
- se poate orna pe deasupra cu ciocolata, sau zahar pudra

Pofta mare!