vineri, 30 iulie 2010

Tarta cu nuca




Astazi aveam chef sa mananc ceva dulce, facut in casa. Mna...pofte de femeie insarcinata. :-)


Tot cautand printr-o carte cu bucate am gasit aceasta reteta. Mi-a atras atentia ca nu necesita multe ingrediente si parea si usor de facut.
Asa incat, am trecut la treaba.

  • Avem nevoie de:
- 3 oua
- 250 g zahar
- 150 g faina
- 150 g miez de nuca
- coaja de lamaie
- zeama de la jumatate de lamaie
- 1 plic zahar vanilat

  • Cum procedam:
- se mixeaza bine ouale intregi impreuna cu zaharul, pana se obtine o creme consistenta
- se adauga zaharul vanilat, faina, zeama si coaja de lamaie si nuca data la robot (dar nu foarte fin, ci bucati mai maricele) si se omogenizeaza foarte bine
- se unge tava cu ulei (sau unt) si se tapeteaza bine cu faina. Eu am folosit o tava rotunda, cu diametrul de 26 cm si cu pereti detasabili.
- se toarna compozitia in tava, se niveleaza bine si se da la cuptor, la foc potrivit, pentru aproximativ 30-40 min. Important e sa treaca testul scobitorii.
- se lasa sa se raceasca, se pudreaza cu zahar si... e numai buna de consumat.


Spre surprinderea mea a iesit o prajitura foarte gustoasa si crocanta deasupra, desi partea care nu imi place la ea este faptul ca se cam crapa la suprafata in momentul in care se taie.
Chiar si asa, eu una am savurat-o... :-)




Pofta mare!




luni, 26 iulie 2010

Mancarica de rosii cu garnitura de orez



Astazi aveam chef de ceva ce nu mai mancasem de mult. Asa ca, mi-am amintit de mancarica de rosii pe care ne-o facea mama acasa, desi am adaptat-o putin.
O mancare usor de facut, gustoasa si numai buna de consumat vara.

  • Avem nevoie de:
- 1 kg rosii
- o ceapa mai mare
- o cutie ciuperci taiate
- sare
- piper
- oregano (optional)
- busuioc (optional)

  • Cum procedam:
- taiem ceapa si o punem la calit, intr-o cratita cu putin ulei
- peste ea adaugam ciupercile si le lasam si pe acestea sa se caleasca putin
- taiem rosiile cuburi, le adaugam in cratita si lasam totul la fiert. Tot acum putem adauga condimentele, iar daca rosiile nu sunt foarte zemoase, punem putina apa.
- o facem cat de zemoasa ne place
Reteta facuta de mama era fara ciuperci, doar rosiile si ceapa. In momentul in care rosiile erau aproape fierte adauga in cratita si cativa ardei copti si mai lasa putin la fiert, sa se patrunda gusturile. Foarte gustoasa.
De data asta, eu am mancat-o cu garnitura de orez, iar alta data am mancat cu smantana si a fost la fel de buna.
Sa aveti pofta!


duminică, 25 iulie 2010

Bezele



Ca si priconucile si bezelele imi place sa le fac cand am chef de ceva dulce si usor de pregatit.

  • Avem nevoie de:
- 2 albusuri
- 3/4 cana de zahar
- esenta de vanilie

  • Cum procedam:
- batem albusurile, impreuna ce celelalte ingrediente, bine de tot cu ajutorul mixerului, pana obtinem o spuma tare
- "construim" bezelele si le asezam pe tava, in care am pus inainte, neaparat, hartie de copt... altfel, se lipesc si se ard pe fund.
- punem bezelele la cuptor pentru aproximativ 30-40 min, la foc mic, cu usa cuptorului intredeschisa.
- cand sunt gata inchidem usa cuptorului si le lasam inauntru sa se raceasca.

Sa aveti pofta!

sâmbătă, 24 iulie 2010

Chipsuri la cuptor



Astazi aveam chef sa rontai ceva si, tot gandindu-ma, mi-am amintit de aceasta reteta gasita candva la Teo.
In ciuda caldurii de afara, am intrat totusi in bucatarie, sa-mi satisfac pofta. :-)

  • Avem nevoie de:
- cartofi (cam 4-5)
- usturoi granulat
- boia de ardei
- piper
- vegeta

  • Cum procedam:
- taiem cartofii felii foarte subtiri
- condimentam feliile de cartofi cu ingredientele de mai sus si le asezam una langa alta, intr-o tava pe care am asezat hartie de copt, unsa cu putin ulei
- punem tava la cuptor pentru aproximativ 40-50 min, la foc mediu (durata depinde de cuptorul fiecaruia si de cat de crocante vrem sa fie chipsurile)
- se pot servi simple sau cu diferite sosuri, dupa preferinta

Sa aveti pofta!


joi, 22 iulie 2010

Ciorba de cartofi


Pe caldura asta parca nu prea mai merge carnea, asa incat astazi am facut o ciorba simpla de cartofi.



  • Avem nevoie de:
- o ceapa mai mare
- 2 ardei grasi
- 3 rosii mai mari
- cartofi
- sare
- bors
- o legatura patrunjel
- o legatura leustean



  • Cum procedam:
- taiem ceapa, ardeiul si rosiile si le punem putin la calit, intr-o cratita cu putin ulei
- adaugam apa si sare si lasam putin la fiert legumele, cam 15-20 min
- taiem cartofii cubulete si ii adaugam in oala, alaturi de leustean si o parte din patrunjel
- lasam sa fiarba si cartofii, iar spre final acrim cu bors si mai punem sare, daca este nevoie

Merge numai bine pe aceasta vreme, mai ales daca o consumam cu smantana. :-)


Sa aveti pofta!




Maioneza

Intotdeauna cand folosesc maioneza pentru diverse salate, prefer sa o fac acasa... asa stiu exact ce mananc. :-)

 

  • Avem nevoie de:
- 2 oua
- sare
- mustar
- ulei


 

  • Cum procedam:
- punem un ou la fiert cam 5-10 min (s-ar putea sa vi se para cam mult, dar eu il prefer mai tare)
- dupa ce s-a fiert, il curatam si adaugam intr-un castron doar galbenusul. Albusul il folosesc mereu la salata pe care o prepar in acel moment.
- adaugam si galbenusul crud
- punem putina sare si incepem sa amestecam circular, intr-o singura directie, cu o lingura de lemn.
- adaugam ulei, putin cate putin, timp in care nu incetam sa mestecam
- cand maioneza s-a ingrosat, cat de cat, adaugam cam o lingura de mustar si continuam sa mestecam, adaugand ulei pana ajungem la cantitatea de maioneza dorita.

Mie personal imi place mustarul in maioneza ca si gust, dar ma si ajuta sa previn taierea maionezei.

Pastai cu maioneza



Mda... am cumparat mai multe pastai odata, tocmai de aceea a trebuit sa le pregatesc cumva, ca doar nu le puteam lasa sa se strice.
Asa ca, astazi le-am pregatit cu maioneza si usturoi.

  • Avem nevoie de:
- pastai
- 2-3 catei usturoi (depinde cat de usturoiat va place sa mancati)
- maioneza
- sare/vegeta



  • Cum procedam:
- curatam pastaile, le spalam si le punem la fiert, in apa cu putina sare
- dupa ce pastaile s-au fiert, le scurgem de apa si le taiem marunt
- peste ele eu adaug si albusul de la oul pe care l-am fiert pentru maioneza
- adaugam usturoiul pisat
- iar peste toate acestea maioneza, pregatita ca
aici. Adaugam sare/vegeta dupa gust si... e cam gata treaba.


Sa aveti pofta!


marți, 20 iulie 2010

Mancarica de pastai


  • Avem nevoie de:
- pastai
- o bucata carne (eu am folosit de porc)
- 3-4 cartofi
- o ceapa medie
- pasta de tomate
- sare
- piper
- o legatura patrunjel

  • Cum procedam:
- taiem carnea, ii punem putina sare si o punem intr-o cratita la prajit
- in momentul in care carnea si-a schimbat culoarea si s-a rumenit putin adaugam ceapa, taiata marunt
- peste carne si ceapa adaugam pasta de tomate si apa, cat sa cuprinda totul. Adaugam sare/piper si lasam putin carnea la fiert.
- rupem coditele la pastai, le spalam si le adaugam in cratita, alaturi de o parte din patrunjel. In momentul in care sunt aproape fierte adaugam si cartofii.
- la final adaugam restul de patrunjel si....




Pofta mare!





luni, 19 iulie 2010

Chiftelute cu sos



Pentru chiftelute, reteta o gasim aici.

  • Pentru sos avem nevoie de:
- o ceapa mai mare
- pasta de tomate
- o lingura zahar
- sare
- piper
- o frunza dafin

  • Cum procedam:
- taiem ceapa marunt si o punem la calit
- peste ceapa adaugam pasta de tomate si apoi apa, iar in acest amestec punem chiftelutele pregatite inainte si lasam totul la fiert.
- condimentam cu sare/piper si putem adauga si o lingura de zahar, daca ni se pare ca sosul este prea acru, de la pasta de tomate.
- spre final adaugam si frunza de dafin, pentru o aroma in plus. Daca ni se pare ca sosul este prea subtire, putem adauga putina faina pentru a-l ingrosa, sau asteptam sa mai scada apa.
Totul este gata... Sa aveti pofta!

vineri, 16 iulie 2010

"Rasfat" de sezon




Pentru ca tot este sezonul si le gasim din plin, e bine sa profitam cat putem. :-)

Pastai cu usturoi






Imi era pofta de cateva zile de pastai cu usturoi, asa incat astazi m-am pus pe treaba.

  • Avem nevoie de:
- pastai
- o ceapa medie
- sare
- usturoi

  • Cum procedam:
- curatam pastaile si le spalam
- taiem marunt ceapa si o punem la calit, intr-o cratita cu ulei
- peste ceapa adaugam pastaile si le lasam si pe ele putin sa se caleasca
- adaugam apoi apa, cat sa cuprinda totul, punem sare si lasam la fiert
- Cand sunt aproape gata pregatim si usturoiul: il pisam si adaugam peste el zeama de la pastai si putina sare, daca mai este nevoie.
Pofta mare!

joi, 15 iulie 2010

Icre prajite


Pare mai atipica denumirea, dar eu le prefer in aceasta forma, mai mult decat salata de icre.
  • Avem nevoie de:
- icre, exact in forma in care sunt scoase de la peste
- sare
- faina
  • Cum procedam:
- sectionam pestele si scoatem icrele (operatiune pe care, recunosc, o face mama... eu doar primesc icrele gata scoase :-)
- icrele se spala si se sareaza
- in momentul in care vrem sa le preparam, desprindem cu mana bucati nu foarte mari de icre, le dam prin faina si le punem la prajit intr-o tigaie cu ulei
Cam asta e toata povestea. :-) Pot fi servite ca aperitiv, alaturi de o salata.

Sa aveti pofta!

Mazare cu carne




O mancare foarte usor de facut si gustoasa.

  • Avem nevoie de:
- o punga mazare
- o ceapa media
- pasta de tomate
- o bucata de carne (de care preferati... eu am folosit de data asta de porc, dar am facut si cu pui sau carnaciori de bere)
- o legatura marar verde
- sare
- piper

  • Cum procedam:
- taiem carnea si o punem la prajit intr-o cratita, cu putin ulei
- in momentul in care este, cat de cat, prajita adaugam ceapa, taiata marunt
- dupa ce s-a inmuiat si ceapa, adaugam pasta de tomate si apa, cat sa cuprinda carnea
- lasam totul la fiert, iar in momentul in care carnea este aproape fiarta adaugam si mazarea. Condimentam cu sare si piper.
- in momentul in care mazarea isi schimba culoarea putem adauga si mararul verde
- mazarea o lasam cat de zemoasa ne place. Daca vrem sosul mai gros ne putem ajuta de putina faina sau putem adauga la fiert un cartof, taiat cubulete.
Totul este foarte simplu.
Sa aveti pofta!

miercuri, 14 iulie 2010

Clatite cu bacon, ciuperci si cascaval


Cine nu agreeaza clatitele, fie sub forma de desert, fie consumate ca un aperitiv?!! Mie, una, imi plac foarte mult.
In ceea ce priveste compozitia de clatite si felul in care ele se fac am mai discutat aici.
Lucrurile sunt foarte simple, asa incat ma voi centra pe umplutura.

  • Avem nevoie de:
- 100-200 g de bacon (depinde de cantitatea de clatite pe care vrem sa o facem)
- o cutie mai mica de ciuperci taiate
- smantana
- o legatura marar
- cascaval
- sare
- piper

  • Cum procedam:
- taiem baconul in cubulete si il punem la calit intr-o tigaie
- adaugam apoi ciupercile taiate si condimentam cu sare si piper
- peste toate acestea adaugam 1-2 linguri de smantana si mararul verde si omogenizam bine
- cu aceasta compozitie se umple fiecare foaie de clatita, se ruleaza si se aseaza intr-o tava unsa cu putin ulei
- peste clatite se adauga un strat generos de cascaval ras si se pune tava la cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 15-20 min, pana se topeste cascavalul.

Sa aveti pofta!

marți, 13 iulie 2010

Chiftelute de pui


Mie, personal, imi plac foarte mult... fie ca sunt simple, fie ca sunt cu sos.

  • Avem nevoie de:
- 1 piept de pui tocat (eu prefer sa il toc acasa, sa fiu sigura de ceea ce mananc :-)
- 2 oua
- o legatura marar
- 3-4 catei de usturoi (in functie de cat de usturoiate le vreti)
- sare
- piper
- 2 felii de paine (doar miezul)

  • Cum procedam:
- amestecam toate ingredientele de mai sus, cu mentiunea ca miezul de paine se inmoaie in apa si apoi se adauga celorlalte ingrediente
- modelam chiftelutele si le dam forma dorita, fie ca este vorba de mingiute, fie ca sunt mai turtite
- le dam prin faina si le prajim in baie de ulei

Nimic mai simplu... si foarte gustos!


Pofta mare!


marți, 6 iulie 2010

Ostropel de pui cu cartofi


Este una dintre mancarurile preferate ale sotului. Daca as face-o mereu ar fi fericit. :-)

  • Avem nevoie de:
- o bucata piept de pui
- cartofi
- o ceapa
- 3-4 catei de usturoi (depinde cat de usturoiata vreti mancarea)
- pasta de tomate
- o legatura patrunjel (optional)
- sare

- piper

  • Cum procedam:
- taiem puiul cubulete si il punem la prajit intr-o tigaie
- dupa, adaugam ceapa si o lasam putin la calit
- peste punem pasta de tomate si apa, cat sa acopere tot ce avem in cratita
- adaugam sare si lasam la fiert
- cand carnea este aproape fiarta adaugam si cartofii, taiati cubulete si ii lasam si pe acestia la fiert. Tot acum putem adauga si patrunjelul.
- cand consideram ca este aproape gata adaugam si usturoiul pisat si putin piper. Mancarea o facem cat de zemoasa ne place.



Pofta mare!

luni, 5 iulie 2010

Ciorba cu carne de porc


  • Avem nevoie de:
- carne de porc
- o ceapa
- 2 rosii
- un ardei gras
- 2-3 cartofi
- o legatura patrunjel

- o legatura leustean
- sare
- bors

  • Cum procedam:
- taiem carnea si o punem la fiert. O spumam din cand in cand.
- cand este cat de cat fiarta, adaugam legumele taiate marunt, legatura de leustean si o parte din patrunjel
- punem sare si putin suc de rosii. Dupa ca legumele sunt fierte adaugam si cartofii.
- lasam totul la fiert, iar la final o acrim si adaugam restul de patrunjel
- se poate servi cu smantana


Pofta mare!

sâmbătă, 3 iulie 2010

Cod cu garnitura de cartofi


N-am mai mancat peste de foarte mult timp, asa incat astazi mi-am facut pofta: peste cu garnitura de cartofi natur si sos de smantana cu usturoi.

  • Avem nevoie de:
- cateva bucati de peste (eu am folosit file de cod)
- cartofi
- smantana
- 2 catei de usturoi
- putin marar
- sare
- piper

  • Cum procedam:
- condimentam fileul de peste cu sare si piper, pe ambele parti
- il dam prin malai si il punem la prajit intr-o tigaie
- cartofii ii taiem cubulete si ii punem la fiert, in apa cu sare. Dupa ce s-au fiert, ii scoatem intr-un castron, ii mai condimentam daca este nevoie si ii amestecam cu putin unt sau un strop de ulei.
- sosul il pregatim din smantana, usturoi, sare/vegeta, putina zeama in care au fiert cartofii si putin marar verde


Sa aveti pofta!